Η Κοινότητά μας

 

Ο Κωνσταντίνος Κόκκινος,  είναι δικηγόρος Γενεύης  και είναι ο πρόεδρος του Ελβετικού Συλλόγου εδώ και αρκετά χρόνια. Ελβετός υπήκοος Ελληνικής καταγωγής διατηρεί στενούς δεσμούς με την δεύτερη του πατρίδα

Η αντιπρόεδρός μας είναι η Lisa Hamouzopoulos-ggler  η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα δραστήρια για πολλά χρόνια τόσο με τον Ελβετικό Σύλλογο όσο και με την Ελβετική παροικία γενικώτερα.

Οι δραστηριότητές μας

Οι τακτικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων:

  • Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την παρουσία του Αγιου Βασίλη για τους μικρούς μας συμπατριώτες.
  • Την ιδιαίτερα αγαπητή βραδιά raclette συνήθως τον Φεβρουάριο
  • Την απογευματινή λοταρία του Ιανουαρίου με την Βασιλόπιτα του Συλλόγου και με πολλά πολλά δώρα.
  • Την Εθνική εορτή της Ελβετίας (που οργανώνεται στα τέλη Ιουνίου) με μία μεγάλη λοταρία και γίνεται στον κήπο της κατοικίας του πρέσβυ της Ελβετίας και που συγκεντρώνει όλη την Ελβετική παροικία , τις οικογένειές τους και τους φίλους τους

Επίσης «το καφέ των Ελβετών» συγκεντρώνει όλες τις Ελβετίδες και τους Ελβετούς μία φορά τον μήνα για μία ευχάριστη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Στις εκδηλώσεις μας οι βασικές γλώσσες επικοινωνίας μας είναι τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, ωστόσο τα Ελληνικά είναι επίσης ευπρόσδεκτα όταν έχουμε Ελληνες επισκέπτες. Σε ότι αφορά τα Ιταλικά αυτά δυστυχώς βρίσκουν σχετικά λίγη απήχηση διότι οι συμπατριώτες μας από το Τιτσίνο ή από το Ιταλόφωνο μέρος του Γκριζόν σπανίζουν.

Αυτές οι εκδηλώσεις οργανώνονται με πολύ προσοχή και μεράκι εθελοντικά από τα μέλη της Επιτροπής του Συλλόγου μας.

Η επιτροπή

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου κάθε Ελβετός υπήκοος μπορεί να είναι μέλος της επιτροπής ανεξαρτήτως με την γλωσσική του ταυτότητα (Ιταλόφωνος Γαλλόφωνος ή Γερμανόφωνος) Ωστόσο για πρακτικούς λόγους δίνεται κάποια προτίμηση σε αυτούς που μπορούν να εκφραστούν στα Γαλλικά ή στα Γερμανικά. Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται για δύο χρόνια στην ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου.

Πολλές Ελβετικές εταιρείες που διατηρούν συμφέροντα ή έχουν μία παρουσία στην Ελλάδα υποστηρίζουν ενεργά τον Ελβετικό Σύλλογο και τις δραστηριότητές του ( Τόμπολα, λoταρία κλπ) Επιπροσθέτως εκπρόσωποι του Συλλόγου συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των Ελβετικών εταιρειών στην Ελλάδα, και στο  business lunch που οργανώνει τακτικά η πρεσβεία για την Ελβετική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα. Ο πρόεδρός μας είναι μέλος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και συμμετέχει ενεργά στις συγκεντρώσεις της στην Βέρνη και στην Αθήνα. Οι πολυσχιδείς αυτές μας δραστηριότητες αναδεικνύουν την σημασία των σχέσεών μας με την Ελβετική επιχειρηματική και πολιτισιτική παρουσία στην Ελλάδα.

Διατηρούμε μία στενή και διαρκή επαφή με την Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα.  Ο Ελβετός πρόξενος συμμετέχει στις συνελεύσεις της Επιτροπής μας καθώς και σε πολλές από τις συναντήσεις μας. Καθίσταται κατ αυτόν τον τρόπο ένας σύνδεσμος μεταξύ των μελών της Κοινότητάς μας και τους θεσμούς που εκπροσωπουν και αντιπροσωπεύουν την χώρα μας. Ο πρόεδρός μας συμμετέχει επίσης στα  business lunch που οργανώνει η Πρεσβεία, ενώ η επίσημη διεύθυνση αλληλογραφίας του Συλλόγου μας είναι στην Πρεσβεία με την οποία οι δεσμοί μας είναι στενοί και προνομιακοί.

Ενας εκπρόσωπος του Συλλόγου μας εκλέγεται κάθε 4 χρόνια (μέσω της Γενικής Συνέλευσης) για να θητεύσει στο Συμβούλιο των Αποδήμων Ελβετών στην Βέρνη. Το Συμβούλιο αυτό έχει θεσμικό χαρακτήρα στην Ελβετία έναντι των Διοικητικών αλλά και των Κοινοβουλευτικών θεσμών και ο αιρετός εκπρόσωπός μας συμμετέχει τόσο στο Συνέδριο όσο και στο Συμβούλιο των Ελβετών του Εξωτερικού πού γίνεται στην Ελβετία δύο φορές τον χρόνο.

Μεταξύ των μελών μας πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους, Ελβετίδες που παντρεύτηκαν Ελληνες ή –πιο σπάνια- Ελβετοί που παντρεύτηκαν Ελληνίδες και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην χώρα.  Επίσης υπάρχουν και   expatriates Ελβετοί που κατέχουν διοικητικές ή διεθυντικές θέσεις σε εταιρείες  Ελβετικών συμφερόντων στον τομέα των τροφίμων, φαρμάκων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μηαχνουργίας κλπ αλλά και αρκετοί με καλλιτεχνικές ή αρχαιολογικές ανησυχίες ενώ δεν λείπουν και αυτοί που επέλεξαν το Ελληνικό φώς και το ήπιο Μεσογειακό κλίμα.         

Η  ιστορία μας

Η «Ελβετική εταιρεία αγαθοεργίας Αθηνών και Πειραιώς» ιδρύθηκε στις 6 Απριλίου του 1891 και ουσιαστικά έτσι ήταν ένας από τους αρχαιότερους Ελβετικούς Συλλόγους στον κόσμο. Μεταξύ των 64 ιδρυτικών μελών της υπήρχαν τα ονόματα των Baumann, Gillieron, Martin, Schneider, Zwahlen και πολλοί άλλοι οι απόγονοι των οποίων εξακολουθούν να κατοικούν ακόμη στην Ελλάδα.

Το 1950 η «εταιρεία» συγχωνεύτηκε με την «Νέα Ελβετική Εταιρεία» που ιδρύθηκε στο μεταξύ το 1919 και αποτέλεσαν το σημερινό σχήμα του Ελβετικού μας Συλλόγου στην Αθήνας.

Η εξέλιξη του Ελβετικού μας Συλλλόγου.

Με την ίδρυσή του στον 19ο αιώνα, ο Σύλλογος των Ελβετών αποτελείτο κυρίως από αρχαιολόγους και μέλη διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων που διοργάνωναν διάφορες δραστηριότητες και κοινωνικές ανταλλαγές. Η διπλωματική εκπροσώπηση της Ελβετίας της εποχής ήταν ιδιαίτερα φιλικά διακείμενη σε αυτές τις πρωτοβουλίες και υποστήριζε ενεργά την ίδρυση ενός δομημένου Σωματείου με τους σκοπούς αυτούς.  Σε αυτά τα πλαίσια αγοράσθηκε ένα ωραιότατο νεοκλασσικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας στο όνομα του Ελβετικού κράτους και το οποίο έγινε ή Ελβετική Εστία και αποτελεί την έδρα του Ελβετικού μας Συλλόγου όπου και γίνονται πολλές από τις εκδηλώσεις μας και λοιπές δρασητριότητές μας. Αυτό το κτήριο κυρήχθηκε διατηρητέο και ανακαινίσθηκε με χρήματα του Ελβετικού Δημοσίου  και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας.